Priredba
2013. godina
 
2012. godina
 
2011. godina
 
2010. godina
 
2009. godina
 
 

.......................................................

  Zrinski Topolovac
 
 
 

.......................................................

  Multimedija
 

.......................................................

  Impressum
Napomene
 
Kontakti
 

.......................................................

Forum
  Podržavaju nas:
30.08.2010.
Zrinski Topolovac - Znamenitosti
.........................................................................................................................................................................................................................

 

1. SAKRALNI SPOMENICI KULTURE

    Župa Zrinski Topolovac obiluje sakralnim objektima (ima ih čak 13) koji govore o bogatoj vjerničkoj tradiciji ovog kraja. Prije svega upućujemo na:

     Župna crkva sv. Mihaela ark.

Polazeći iz Zrinskog Topolovca veoma starom cestom prema Koprivnici, na desnoj strani, još u samom naselju nalazi se župna crkva sv. Mihaela arkanđela. Smještena je na ograđenom, praznom i zelenilom ukrašenom prostoru u pravcu istok-zapad, na lokalitetu prijašnje crkve iz doba romanike.


Jednobrodna barokna građevina današnji izgled
dobiva 1763. godine inkorporacijom
starijih slojeva ranije građevine.

 
     
     

Sačuvan je vrijedan barokni drvorezbareni inventar iz doba pregradnje crkve. Recimo, bočni oltar sv. Josipa ubraja se u jedno od vrednijih ostvarenja u sjevernoj Hrvatskoj (slika desno).

Crkva ima svojstvo kulturnog dobra RH..

      

     Kapela Svetog Križa


Selo Gornji Križ danas je sastavni dio župe Zrinski Topolovac, a godine 1334. i 1501. selo se spominjalo kao samostalna župa.

Prolazeći cestom od Zrinskog Topolovca prema Koprivnici, na lijevoj strani, na groblju se vidi kapela sv. Križa, smještena u pravcu istok-zapad, i koja dominira cijelom okolicom.

To je jednobrodna kapela pravokutnoga tlocrta (16x7m), barokizirana,
s većim tragovima gotike i manjim romanike.

     
Glavni oltar kapele vrijedan je monumentalan barokni oltar
(nastao oko 1730.g.), s relativno rijetko prikazivanom ikonografskom cjelinom.

Kapela ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske.

 

     Kompleks župnog dvora

   župni dvor

Prvotna zgrada, koja se nalazi u osnovi sadašnje, nadograđena je 1704. god. kao zgrada za potrebe uprave Vojne krajine u Topolovcu, prije osnivanja i gradnje grada Bjelovara. Nakon što je uprava Vojne krajine preseljena u Bjelovar, zgrada je predana na korištenje Katoličkoj crkvi, te je tako danas to župni dvor.

Ova barokna kurija (cca 700m2 iskoristivog prostora) vapi za temeljitom obnovom, osobito statičkom sanacijom. Zgrada ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske.

kapela Ranjenog Isusa

 


 

Smještena u naselju Zrinski Topolovac, odmah blizu župnog dvora. Jednobrodna građevina (10x5m) koja potječe iz 18.st., možda iz vremena kada je župna crkva pregrađivana (1723. ili 1763. g.).

Kapela je sastavni dio kompleksa župnog dvora i ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske. Na pomolu je početak njezine obnove.

 

 

2. OSTALE KULTURNE ZNAMENITOSTI

 

Povijest školstva u Zrinskom Topolovcu započela je veoma rano: negdje između 1780. i 1790. godine otvaranjem tzv. "Erarne škole".

Smanjenjem broja učenika danas je ovdje tek Područni odjel OŠ Rovišće, smješten u montažni objekt između dviju starih školskih zgrada iz 1802. i 1860. godine.

 

Da se ovdje nekad i dobro živjelo, pokazuje i pokoja stotinjak godina
stara obiteljska kuća…

     

3. LJEPOTA PRIRODE


Kraj je to prekrasne prirode, Bogom dane zemlje i vrijednih seljaka…

 

4. PO ČEMU SMO JOŠ POZNATI?

 

Između svih udruga građana koji pronose ime našeg Zrinskog Topolovca ističemo: Šahovski klub "Ivan Dvoržak" koji ima višestrukih pobjeda na županijskoj i državnoj razini (www.skivandvorzak.hr), te Udrugu žena "Katarina Zrinski" koja se, uz ostale udruge žena na području župe, bori za očuvanje kulturne tradicije i njezine promocije.

2010. © Dani Zrinskih | Sva prava pridržana