Priredba
2013. godina
 
2012. godina
 
2011. godina
 
2010. godina
 
2009. godina
 
 

.......................................................

  Zrinski Topolovac
 
 
 

.......................................................

  Multimedija
 

.......................................................

  Impressum
Napomene
 
Kontakti
 

.......................................................

Forum
  Podržavaju nas:
30.08.2010.
2. Dani Zrinskih u Zrinskom Topolovcu
.........................................................................................................................................................................................................................

 

   Mnogi su dobronamjerni štovatelji i poklonici sličnih kulturno-turističkih manifestacija, proricali ovom „najmanjem i najkrhkijem cvijetu među priredbama“ u živopisnoj povijesnoj lijehi naše bliže okolice, od Samobora i Vrbovca, do Križevaca, Koprivnice i Đurđevca – tek jedno ili dva lelujava ljeta do blagog i otužnog svenuća. Sve i da nije u nama i oko nas prenaglo zavladala proračunska recesija i kriza optimizma, teško bi se ovakva jedna priredba mogla uzdići do neke zavidne razine, da nije u njoj silnog unutrašnjeg žara njenih pokretača i još silnijeg kolektivnog pamćenja bojeva i bitaka jednog hrabrog naroda.
   Kako li je lijepo imati pred očima rast zdrava, nadarena i bistra djeteta, tako je zasigurno pratiti i rast jednog ovakvog događanja. Najljepše se stvari u našim životima dogode nekako – same od sebe. Tako su i „Dani Zrinskih“ od one prve jednodnevne priredbe – koraknuli ka dvodnevnoj, učinivši kreativan iskorak ka bogatstvu ponude, i provociranju gostiju da u mnogim trenucima imaju činiti odabir kojemu će lijepom detalju podariti svoju pažnju. Kad jedan organizator povijesne priredbe uspije u nakani da mu posjetitelji zaborave na vrijeme – tad više ne mora strepiti je li uspjela ili nije.
   Tajna nečeg istinski lijepog – mora biti u spontanosti detalja i njegovoj unutrašnjoj naravi. Osmjeliše se ove godine vrijedni organizatori, predvođeni župnikom Milanom Keršom, pozvati dvostruko više gostiju, otisnuti trostruko više kvalitetnih promidžbenih materijala, okupiti čak 7 povijesnih postrojbi, djecu iz 3 osnovne škole i osmisliti kvalitetan program za koji su namjernici iz nekoliko velikih hrvatskih gradova redom rekli da je lijep, neobičan i zanimljiv, te da ga svakako treba nastaviti. Naposlijetku, i sami pokrovitelji manifestacije: Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstvo turizma i Bjelovarsko-bilogorska županija, bili su svojevrsno jamstvo da se radi o ozbiljnom i hvale vrijednom projektu.

 

TIJEK PRIREDBE (26.-27. rujna 2009.)

Program priredbe

   Ono nad čim smo najviše strepili, bijaše vrijeme, a kad je sunce zasjalo ponad devet ponosnih brjegova Zrinskog Topolovca, s kojih su haramije Nikole i Petra Zrinskog hitale presretati osmanske akindžije i s njima zadjevati teške bojeve; znali smo da nam je to jesensko sunce blagi saveznik i najljepši poticaj da ustrajemo. Posljednju rujansku subotu odlučili smo podariti djeci za njihov projektni dan, s brojnim radionicama, prezentacijama i izložbama, likovnom kolonijom, tradicijskim igrama i brojnim iznenađenjima. Kad smo ih potakli da se uključe, sudjeluju, živnu i izraze, namjesto da samo pasivno promatraju – znali smo da smo uspjeli u svojoj najljepšoj nakani: ponuditi Dane Zrinskih onima što će ih osjećati i pamtiti najdulje.

   Podijeljeno je te subote pedesetak prelijepih medalja s grbom priredbe, podignut izviđački logor, održan povijesni kviz s plesnim stankama, oživljene priče i legende uz logorsku vatru, podijeljena edukativna tombola s imenima hrvatskih knezova, kraljeva i banova umjesto brojeva. Na kvizu je pobijedio bračni par Pratnemer iz Bjelovara ispred sestara Jozefine i Anastazije Rodić iz Domankuša i dviju školskih kolegica iz Katoličke gimnazije u Zagrebu, Katarine Papoči iz Donjeg Maslarca i Marije Topolovec iz Zagreba. Valja istaći da su kvaliteti kviza i pojačanom interesu za bogatu povijest Zrinskog Topolovca uvelike potakle i povijesne radionice koje je tokom čitave godine organizirao Savez za pravedno društvo iz Bjelovara. Obitelj Pavčević iz Zagreba (njihov mali sin Bruno je prvak Hrvatske u šahu do 11 godina i prijatelj naših brončanih kadeta), poklonila je školskoj knjižnici u Zrinskom Topolovcu pune 3 kutije vrijednih knjiga. Velika, lijepa ljudska rijeka od preko tisuću duša, strujala je te subote do duboko u noć, oživjevši nešto drevno i tajanstveno u ljudima, kao da su se svi bili uzeli za ruke oko velike, tople, rasplamsale logorske vatre.

    Nedjelja bijaše središnji dan priredbe, bogatija nošnjama i odorama, ozbiljnija protokolom, a ipak nadahnuta, spontana i vedra. Mladi povjesničar doc.dr.sc. Hrvoje Petrić održao je kolosalno predavanje iz povijesti obitelji Zrinski, protkano mnogim detaljima koji još u službenoj historiografiji nisu objavljeni. Kao jedan od najperspektivnijih mladih povjesničara koje Hrvatska danas ima, stavio si je u zadatak pomnije istražiti poveznice obitelji Zrinski i ovog kraja, te tako rasvijetliti tajnu vezu između Zrinskih i jedinog mjesta u Hrvatskoj koje se danas zove po njima. Čak 7 povijesnih postrojbi: Bjelovarski graničari husari 1756, Zrinska garda iz Čakovca, Keglevićeva straža iz Kostela, Turopoljski banderij, Koprivnički mušketiri, Đurđevački Đuroki, i Križevačka djevojačka straža bana Jelačića izmamile su uzdah raskoši svojih odora i uznositim nošenjem svetog hrvatskog znamenja.
   

   Na svetoj misi u župnoj crkvi svetog Mihaela arkanđela propovijed za pamćenje i duboko promišljanje održao je dr. Valentin Pozaić, pom. biskup zagrebački. U njoj se na poseban način dotaknuo duha Biblije i Novog zavjeta, istinske čovječnosti; vjere i razuma; pravice, milosrđa i ljubavi; odgovornosti, iskrene savjesti; te teške i ponosne hrvatske povijesti čiji su Zrinski najsvjetliji predstavnici, i na kraju opominjuće sadašnjosti u kojoj svatko od nas nosi veliku odgovornost za sreću i boljitak Domovine. Ovu je propovijed vrijedilo čuti i odaslati širom domovine i svijeta, gdje god ima Hrvata, jer je toliko toga obuhvatila od naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

    Svečano postrojavanje na Zrinskom bregu bilo je kruna čitavog događaja i svi koji se zatekoše ondje osjetili su trnce – po kojima ljudska duša predosjeti da je pred njom nešto veličanstveno, iznad dohvata poimanja.


   Bogata turistička ponuda iznenadila je svojom šarolikošću i mnoge od samih organizatora. Kad su se u središte mjesta sjatili stari Koprivničanci na svojim biciklima oldtimerima, na trenutak smo pomislili da smo se vratili u romantičnu prošlost, u jednu davnu i lijepu mladost kad se odlazilo na piknike u prirodu i ondje ostajalo čitavi dan. Neki su zastajali pored snažnih kovačevih pleća, drugi zadivljeni predmetima iz zavičajne starine, treći se divili konjima, četvrti sabljama, peti uživali u kulinarskim bravurama s natjecanja u kuhanju paprikaša, predstavnika lovačkih društava, a mnoge je iz tog živog povijesnog sna prenuo tek pucanj husarskog topa.Iskreni smiješak na licu potpredsjednice vlade, gospođe Đurđe Adlešić i gospodina župana Bjelovarsko-bilogorske županije Miroslava Čačije, koji su zatvarali priredbu, rekli su nam više od njihovih izrazito pohvalnih govora. Da povratak u prošlost zavičaja bude uistinu nostalgičan i potpun pobrinuli su se predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Cirkvene, Velikog Trojstva i Nove Rače.
   


   Dani Zrinskih uspjeli su u svemu lijepom zbog čega su i pokrenuti. Vidjelo se da im još nedostaje pokoji organizacijski detalj i potpuna harmonija izvedbe, ali su svakako nadmašili očekivanja mnogih i potakli iščekivanja što će nam još lijepog otkriti dogodine. Nije ovdje lako usnivati kraj začarane vodenice, kroz koju struji još živa i žedna otkrivanja slavna prošlost hrvatska, nije lako buditi se siromašan nad zlatnim rudnikom povijesti predaka. Sve što je bitno i veliko na ovim bilogorskim obroncima, dalo bi se sažeti u riječ: borba – zajednička ustrajna borba sa svime što sapinje tijelo i duh jednog veličanstvenog slobodarskog naroda, što stoljećima stajaše pred Osmanlijama kao sveta brana kršćanstva.

Vlado Karagić, učitelj

O ZRINSKIMA - doc.dr.sc. Hrvoje Petrić
Povijest obitelji Zrinski
Opširnije o pojedinim članovima obitelji Zrinski
Opširnije o Zrinsko-frankopanskoj uroti
   
OSTALO IZ SADRŽAJA
Pozdravni govor (Vlado Karagić)
Propovijed na misi (biskup Valentin Pozaić)
Zrinski Breg: "Zalepršaj stiježe" (slovio: Slavko Zlomislić)
Zrinski Breg: "Koračnica Turopoljskog banderija" (slovio: Stjepan pl. Vitez)
Poetska točka: Oproštajno pismo Petra Zrinskog
Poetska točka: "Oda slobodi" "Zrinski-Frankopanka"
Projektni dan za učenike osnovnih i srednjih škola
   
Kviz znanja (1)
Kviz znanja (2)
Povijesni vremeplov
TOMBOLA
 
OSVRTI NA PRIREDBU
List "Bjelovarac"
MUP RH
TZ grada Đurđevca
Radio Koprivnica

2010. © Dani Zrinskih | Sva prava pridržana